Ett samarbete mellan KULTURAMA och Musikhögskolan i Piteå

Nio Små Nunnor

En musikal av Thomas Sundström och Mathias Lundqvist

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ETT VAL AV MUSIKAL..

Varje val innebär att man väljer bort tusentals andra val. Varje slutproduktion väljs med omsorg. Som regissör står varannat år undertecknad och vartannat år min kollega Johan Schildt På samma sätt varvar Mathias Lundqvist och Patrik Svedberg det musikaliska ansvaret. Vår ordinarie koreograf Nella Lindén som i år ersätts av Maria Kim, har inte haft den lyxen utan har deltagit med sitt arbete i varje års slutproduktion En arbetssituation hon delar med sångpedagogerna Helene Gustafsson och Ylva Nordin (vikarie i år). I övrigt deltar de övriga lärarna i olika utsträckning, beroende på projektets utformning och elevernas behov.

 

Musikalen som utgör finalen av den 2-åriga utbildningen är ju ingalunda det enda som görs under året. Varje musikal vi gör styrs av klassen. Inte så att klassen själv väljer och bestämmer, långt därifrån, men varje musikal väljs med särskild tanke på avgångsklassens sammansättning och kvalitéer. (Vidare har jag själv alltid en önskan om att ge publiken något dom inte kan få se någon annanstans. En unik kväll som inte behöver luta sig mot ett överseende om att det är en elevföreställning.) Men det klart att det finns begränsningar. Till exempel är andelen kvinnor i klasserna väldigt sällan i proportion med 95 % av de tillgängliga musikalerna. En av utmaningarna är således att hitta musikaler som låter sig omformas på ett sådant sätt att fler kvinnliga roller skapas.

 

Man kan tycka att detta inte borde vara så svårt, men då får man komma ihåg att mansrollerna ligger i register och tonarter inte alls lämpade för kvinnliga sångare. (Det motsatta gäller förstås också, men vi behöver sällan göra en kvinnoroll till en mansroll...)

 

I år valde jag och Mathias, med stöd från kollegorna, att skriva en ny musikal. En musikal som i original hade precis den besättning som fanns i avgångsklassen. Det var inte ett helt enkelt belut. Visserligen får man en föreställning som på pappret passar ensemblen som handsken, men hur blir det med kvalitén?
En etablerad musikal, eller i alla fall tidigare spelad musikal, har ju redan visat sig duga. Skulle vi kunna matcha det ansvaret? Jo! Vi är övertygade om att "Nio Små Nunnor" blir precis så bra som eleverna förtjänar.
Det finns aldrig några försäkringar i den här verksamheten (att sätta upp musikaler) men min samlade erfarenhet säger att vi är på rätt väg. Att spela "Nio Små Nunnor" är att sticka ut hakan.

 

Jag är glad att Kulturama, kollegorna på musikallinjen och inte minst klassen står bakom mej och Mathias. Om det ändå går åt skogen ska ni veta att det var min idé. Varje val innebär att man kan kritiseras för de tusentals alternativ man inte valde. Men på scenen gäller det alltid att göra tydliga val. "Nio Små Nunnor" är mitt och Mathias val. Thomas Sundström, textförfattare och regissör.

 

 

 

 

 

 

 

 

  Speltider

 

 1. Onsdagen den 19 maj 19.30

 

 2. Torsdagen den 20 maj 19.30

 

 3. Fredagen den 21 maj 19.30

 

 4. Lördagen den 22 maj 15.00

 

 5. Lördagen den 22 maj 19.30

 

 6. Söndagen den 23 maj 15.00

 

 7. Söndagen den 23 maj 19.30

(föreställningen är ca 2 tim 30 min inkl.paus)